لرستان را به سرزمین آبشارها می‌شناسند، سرزمینی جذاب و زیبا که علاوه بر آبشارهای متعدد تالاب‌های بسیاری را نیز در خود جای داده است.

تالاب ازگن دورود لرستان که به تالاب قارون نیز مشهور است، از جمله زیباترین جاذبه های درود به شمار می‌آید که حتما باید از آن در سفر به لرستان بازدید کرد. این تالاب جذاب تنها یکی از جلوه‌های زیبای این سرزمین است که در فاصله‌ی ۲۵ کیلومتری شهرستان دورود و در پای کوه ازگن قارون قرار دارد. آب تالاب قارون لرستان به صورت فصلی است و از ذوب شدن برف کوه تامین می‌شود. لازم است بدانید که این تالاب به فصلی است و در تابستان‌ها بخش اعظم آن خشک می‌شود. به همین دلیل به شما پیشنهاد می‌کنیم که  فصل بهار را برای سفر به این منطقه انتخاب کنید. حال می‌توانید تصور کنید که تالابی زیبا در کنار طبیعتی بکر و سرسبز منظره‌ای رویایی را خلق کرده که هر بازدیدکننده‌ای را شگفت‌زده می‌کند.

در مسیر رسیدن به تالاب ازگن شهرستان دورود کوه پریز با صلابت و استوار رخ‌نمایی می‌کند و اگر شیفته‌ی کوهنوردی هستید، می‌توانید در آنجا گردش کنید. در فاصله‌ی کمی از این تالاب روستای کوچک گورکش با خانه‌های کاهگلی وجود دارد که مردمی مهربان و ساده زیست در آنجا زندگی می‌کنند. چیزی که شاید خیلی نظرتان را به خود جلب کند حضور اسب‌های وحشی است که جذاب و زیبا در مراتع سرسبز به چشم می‌خورند و می‌توانید با حفظ فاصله به تماشای آن‌ها بنشنید. گونه‌های گیاهی اطراف تالاب ازگن شهرستان دورود با تنوع زیاد خود شامل پونه، میخک وحشی، نعنا و زنبق است که با خواص درمانی بسیار خود مورد توجه مردم محلی قرار می‌گیرند.

همچنین گراز، بز کوهی و گرگ از جمله حیوانات ساکن در این منطقه‌اند که لازم است تا مجهز و محتاط به آنجا سفر کنید. مسیر تالاب ازگن دورود از جاده پیر عبدالله عبور می‌کند و با رسیدن به پل خط آهن چم چید و روستای گورکش، سمت راست جاده شما را به تالاب قارون لرستان می‌رساند.

همچینن مسیر دیگری نیز وجود دارد. می‌توانید از طریق راه آهن دورود به سمت جنوب بروید و پیاده شدن در ایستگاه چم چید و با ۲۰ دقیقه پیاده‌روی خود را به تالاب ازگن دورود لرستان برسانید. فراموش نکنید تا دوربین عکاسیتان را با خود ببرید و تصاویری جذاب را در البوم خود به ثبت برسانید. شرکت عمده فروش خدمات گردشگری علاءالدین تراول در کنار شماست تا با رزرو هتل های خرم آباد بهترین خدمات را در اختیار کسانی که راهی بازدید از دیدنی لرستان شده‌اند، قرار دهد. همچنین شما می‌توانید در تور لرستان بروجرد علاءالدین تراول به صورت آنلاین ثبت نام نمایید تا با اقامت و سفری به یادماندنی در خرم آباد بهترین لحظات را با خود از این شهر زیبا به ارمغان ببرید.

 

ادامه مطلب...

ادامه مطلب...

ادامه مطلب...

دره نیگاه دورود

دره نی گاه و یا دره نگار از جاذبه های بکر و بسیار زیبای مناطق حفاظت شده اشترانکوه در استان لرستان می باشد. این دره که تقریبا بیست کیلومتر طول دارد، از رودی که از دریاچه گهر سرچشمه می گیرد شکل گرفته و از فاصله ۶ کیلومتری این دریاچه شروع و در نهایت به روستای تی ختم می شود. در طول مسیر این دره آب رودخانه های دره گردو و خرس به آن وارد می شود و این امر باعث پر آب شدن آن می گردد. بکر و دست نخورده بودن، شکل صخره های بلند با برش هایی طبیعی و همچنین رودخانه زلال و پر آبی که از میان این در حال عبور می باشد زیبایی اش را دو چندان کرده است. در قسمت های مختلف دره و صخره های اطراف آن آبشارهای بلندی به چشم می خورد که طول برخی از آنها به چند صد متر می رسد. از آنجاییکه کمتر کسی از وجود چنین مکان زیبایی مطلع است، این دره را اغلب کوهنوردان و طبیعت گردان حرفه ایی می شناسند که در هنگام صعود به قله کوه اشترانکوه و یا سفر به دریاچه گهر برای استراحت و یا گشت وگذار سری به آن می زنند. گیاهان خوراکی مانند ریواس و درختان میوه نظیر انجیر، گردو و بادام به وفور در طول این دره به چشم می خورد. همچنین گونه های جانوری این منطقه اغلب حیواناتی نظیر روباه، گراز، گربه وحشی، خرس، گرگ و پلنگ و همچنین گونه های مختلفی از پرندگان زیبا می باشند.

ده نی گاه در اواسط فصل بهار طبیعت بی نظیری دارد. در این زمان از سال روزها خنک و شب ها سرد است. همچنین بیشترین حجم آب رودخانه در این فصل می باشد. در تابستان نیز هوای این منطقه خنک است و حجم آب مناسب می باشد. در پاییز این منطقه هزار رنگ است و منظره ای زیبا را خواهید دید. اما زمستان برای سفر به این منطقه مناسب نیست چراکه بع علت سرما و بارش برف مسیر بسیار سخت و لغزنده می باشد. برای سفر از ابتدا تا انتهای دره به چیزی در حدود ۸ الی ۹ ساعت زمان نیاز است. پیشنهاد می شود قبل از سفر به این منطقه از پاسگاه های محیط زیست که قبل از روستای تی و یا پاسگاه محیط زیست درب آستانه در ابتدای مسیر دریاچه گهر واقع شده اند راجع به شرایط آب و هوایی و مسیر اطلاعات لازم را کسب کنید. همچنین لازم به ذکر است که از مسیرهای پاکوب شده و سنگ چین های مسیر حرکت کرده و وارد دره های فرعی و خطرناک نشوید.

 

دسترسی:

برای رسیدن به این دره سه مسیر وجود دارد که به ترتیب از شهر دورود، از سمت دریاچه گهر و یا از سمت چشمه خرم می باشد.

۱-         مسیر شهر دورود

ابیتدا به شهر دورود در استان لرستان رفته و از میدان اصلی شهر، میدان رضا با وسیله نقلیه به سمت روستای امام زاده پیر عبدالله حرکت کنید. سپس به سمت روستای تی بروید.

۲-         مسیر دریاچه گهر

این مسیر را بیشتر کوهنوردان و طبیعت گردان در بازگشت از دریاچه گهر انتخاب می کنند. مسیر را از دره سمت چپ چشمه زیر پنبه کار شروع و در ادامه از سنگ چین های موجود ادامه دهید. در برخی از قسمت ها می باید از روی رودخانه عبور کنید که این کار در فصل بهار بسیار لذت بخش خواهد بود. در کل از آنجاییکه بعضی از مسیرها را آب گرفته پس باید حسابی مراقب جریان تند آب و دیگر خطرات احتمالی باشید. انتهای دره به روستای تی می رسد.

۳-         مسیر چشمه خرم

اگر می خواهید مستقیم به سمت دره بروید این مسیر مناسب ترین مسیر می باشد. از چشمه خرم در مسیر دریاچه گهر بعد از سی دقیقه پیاده روی به گردنه سلام گاه خواهید رسید. این گردنه از روی آنتن مخابراتی اش به راحتی قابل شناساییست. از این گردنه وارد دره گردو شوید و تا قبل از رسیدن به آبشار دره از روی یال پایین کوه در سمت چپ به دره نی گاه حرکت کنید. این مسیر را در جهت آب بپیمایید تا به روستای تی برسید.

 

ادامه مطلب...

ادامه مطلب...

 

پریز کوهی است یا بهتر بگوییم آلبومی است از جلوه های طبیعت. با ارتفاع ۳۰۶۰ متر در جنوب شهر دورود  که می تواند هر نوع سلیقه ای را راضی کند.پریز مانند قله ایست که سر از زمین برافراشته است.اما با قدری گردش مجموعه ای نادر از زیبایی است. که ما به چند مورد اشاره می کنیم. در سمت جنوب پریز دره دیدنی نیگاه قرار دارد که همه ساله کوهنوردان زیادی را به خود فرا می خواند. نطقه زیبای عمارت و چشمه وقت ساعت که از نوادر زیبایی های طبیعت است نیز در جنوب این کوه قرار دارد.چشمه وقت ساعت در غاری قرار دارد که در زمانهای مشخصی آب چشمه قطع و وصل میشود.
از دیگر مناطق پریز تنگه ازنادر در قسمت شرقی پریز می باشد.در آنجا از دل تخته سنگی بزرگ آب فوران می کند که منظره زیبایی را بوجو می آورد. در این منطقه آبشارهاي زيبا و دل انگيز و سراب زيباي روستاي "دره‌اسپر" قرار دارد كه هرساله پذيراي هزاران گردشگر از سراسرایران اسلامي است.

زمستانهای پریز با کسی شوخی ندارد و شاید همین امر باعث شده کسی فکر صعود زمستانه به پریز را به خودش راه ندهد.
 در قسمت غربی پریز دو تکه سنگ است که سالهای سال است از دور دیده می شوند. و کودکان شهر با دیدن این تخته سنگها از بزرگان خود شنیده اند که این دو تکه سنگ پسر و دختری هستند که در روستاهای منطقه لرستان بوده اند که همدیگر را دوست داشته اند و چون خانواده آنها با ازدواجشان مخالف بوده اند شبی دست همدیگر را گرفته و به سمت منطقه بختیاری فرار کرده اند. و هنگامی که به پریز رسیده اند قصد عبور از آنجا را کرده اند و در بند آخر پریز زمانی که پسر در بالای بند و دختر در پایین بند قرار گرفته اند  پسر کفری را بر زبان جاری می کند که هردوی آنها همانجا سنگ می شوند.
تا جایی که در روایتهای گذشته این کوه را به نام کرودختر (دختر و پسر) نیز معرفی کرده اند.

ادامه مطلب...

ادامه مطلب...

دریاچه کوهستانی گَهَر دورود، یکی از بهترین جاهای دیدنی لرستان و از بزرگ‌ترین دریاچه‌های آب شیرین کشور است. این دریاچه با طبیعت بکر خود و آن آب زلال و شفافش، هر گردشگری را جذب خود می‌کند؛ به‌خصوص که یکی از بهترین مکان‌ها برای صید قزل‌آلا به حساب می‌آید. اگر هم به کوه‌نوردی علاقه‌مند هستید، امکان صعود به قله‌های اشترانکوه در اطراف دریاچه نیز وجود دارد که می‌تواند گزینه‌ای عالی برای شما باشد تا با یک تیر دو نشان بزنید و هم از دریاچه دیدن کنید و هم یک کوه‌نوردی مفصل داشته باشید. از آنجا که این سفر یک نوع طبیعت‌گردی محسوب می‌شود، باید در کنار تجهیزاتی مثل لباس گرم، غذای کافی، کفش مناسب و... آمادگی بدنی چهار تا پنج ساعت پیاده‌روی را نیز داشته باشید و سفرتان را حداقل برای سه روز برنامه‌ریزی کنید تا دو روز را به رفت‌وبرگشت و رفع خستگی و یک روز را به گردش اختصاص دهید.

دریاچه گهر که به‌عنوان نگین اشترانکوه و زاگرس شناخته می‌شود، به‌خاطر نداشتن راه ماشین‌رو، تا حد زیادی بکر و دست‌نخورده باقی مانده است و به‌خصوص در فصل بهار و تابستان، طبیعتی بسیار دیدنی دارد. این دریاچه به‌لطف وجود درختان تنومند بید، انواع بوته‌ها، گل‌های زیبا و... مثل یک پارک طبیعی حیرت‌انگیز است که هر طبیعت‌گردی برای دیدن آن وسوسه می‌شود. اگر می‌خواهید درباره این جاذبه طبیعی بیشتر بدانید، با ما همراه شوید.

 

دریاچه گهر از مناطق دیدنی لرستان است که همچون نگینی فیروزه‌ای در میان رشته کوه‌های‌ اشترانکوه می‌درخشد و هر نگاهی را به خود خیره می‌کند. این دریاچه در ارتفاع ۲,۳۶۰ متری از سطح دریا قرار دارد و چنین به نظر می‌رسد که در اثر زمین‌لرزه‌ای بزرگ به وجود آمده باشد؛ چراکه این دریاچه روی گسل اصلی زاگرس قرار گرفته و به احتمال قوی جنبش گسل و بسته شدن دره توسط یک سنگ ریزش عظیم، عامل شکل‌گیری آن شده است.

ریاچه گهر شامل دو بخش گهر بزرگ (کله گهر) و گهر کوچک (کره گهر) می‌شود. دریاچه گهر بزرگ که عرض آن بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ متر است و طولش به ۱۸۰۰ متر می‌رسد، هر ساله پذیرای جمعیت زیادی از گرشگران داخلی و خارجی است. بارش سالانه این منطقه اغلب به‌شکل برف و حدود ۵۰۰ تا ۹۰۰ میلی‌متر است که در فصول سرد سال، موجب یخ‌زدی سطح دریاچه می‌شود و مناظر بدیعی را پیشکش طبیعت‌گردها و گردشگران می‌کند. دریاچه گهر کوچک با وسعت تقریبی پنج هکتار، حدود دو کیلومتر با گهر بزرگ فاصله دارد. عمق این دریاچه به‌حدی کم است که با کمی دقت می‌توانید ماهی‌های کف آن را مشاهده کنید.

با اینکه شنا در دریاچه گهر وسوسه‌انگیز به نظر می‌رسد، خطرناک است و می‌تواند منجر به مرگ شود. به همین دلیل مدیریت مجموعه و اداره محیط زیست استان لرستان شنا در دریاچه گهر را ممنوع کرده‌اند.

آب دریاچه از طریق رودخانه تاپله‌ تامین می‌شود که آب شفاف و بسیار خنک آن در ابتدا به دریاچه کوچک و در ادامه با طی مسافتی کوتاه به دریاچه گهر بزرگ می‌ریزد. آب دریاچه نیز بسیار شفاف است؛ به‌طوری که در برخی جاها امکان دیدن کف آب و حتی رفت‌وآمد ماهی‌ها نیز وجود دارد. همین شفافیت باعث شده است که آب آن در بازتاب نور خورشید، به‌ رنگ فیروزه‌ای درآید.

دریاچه گهر در ضلع غربی و شرقی دارای ساحل ماسه‌ای است و در سایر نقاط ساحل صخره‌ای دارد. یکی از چشم‌اندازهای خارق‌العاده دریاچه رو به جنگلی انبوه است که در قسمت پایین و بالای دریاچه، جلوه‌ای باشکوه به آن بخشیده‌ است.

شاید جالب باشد که بدانید، دره‌ای فوق‌العاده زیبا به نام «دره نی‌گاه» در نزدیکی دریاچه گهر قرار دارد که در فصل بهار پوشیده از شقایق‌های رنگی و لاله‌های واژگون می‌شود و می‌توانید از چشم‌انداز خیره‌کننده‌ آن نهایت لذت را ببرید.

 

مسیر دریاچه گهر

از دورود تا محل پارکینگ چشمه خیه (خرم)، جاده‌ای آسفالت به طول ۲۰ کیلومتر وجود دارد که در این محل خودروی خود را پارک می‌کنید و از اینجا به بعد جاده خاکی ۱۲٫۵ کیلومتری را پیش رو دارید.

از ابتدای مسیر تا گردنه پنبه کار، باید یک سربالایی ۴٫۵ کیلومتر را طی کنید و در ادامه، مسیری ۲٫۵ کیلومتری با شیب تند به کف دره را خواهید داشت. ۵٫۵ کیلومتر باقی‌مانده، شیب ملایمی به‌سمت دریاچه دارد تا اینکه در نزدیکی دریاچه به گردنه خدا قوت می‌رسید که آخرین سربالایی است. پیمودن این مسیر مستلزم حدود چهار تا پنج ساعت پیاده‌روی است؛ گرچه می‌توانید این مسیر را با چهارپایانی مثل قاطر و الاغ بروید که توسط افراد بومی برای حمل بار یا سواری کرایه داده می‌شوند و کرایه آن‌ها حدود ۷۰ تا ۱۰۰ هزار تومان برایتان آب می‌خورد. 


ماهیگیری

دریاچه گهر از اصلی‌ترین زیستگاه‌های ماهی قزل آلای رنگین‌کمان و خال قرمز است و اگر به ماهیگیری علاقه‌مند هستید، باید با مراجعه به واحد محیط زیست در غرب دریاچه، مجوز صید ماهی با تک قلاب را بگیرید. در ضمن شنا در این دریاچه ممنوع است؛ زیرا بافت سطح خاک آن به گونه‌ای است که شناکردن در آن می‌تواند منجر به مرگ شود؛ همان طور که یکی از هموطنان در سال ۱۳۸۶ در این دریاچه غرق شد و علیرغم جستجوهای فراوان، جسد وی ۹ سال بعد و در سال ۱۳۹۵ از آب بیرون آمد.

قایق سواری

قایق‌سواری با قایق بادی یکی از تفریح‌های مفرح دریاچه گهر است که می‌تواند روح و روان‌تان را حسابی جلا دهد. برای این منظور باید تجهیزات قایق‌ بادی را همراه خود داشته باشید.

 

طبیعت گردی و عکاسی

منطقه دریاچه گهر پوشش گیاهی متنوعی دارد و از بلوط و پسته وحشی و چنار گرفته تا انجیر، زبان گنجشک، سیب، زالزالک، کنار کهور، گل‌های لاله واژگون، شقایق و لاله وحشی تاج خروسی و... در آن به چشم می‌خورد. به همین دلیل پیاده‌روی در اطراف دریاچه و لذت‌بردن از این طبیعت دیدنی، قطعا برایتان دلچسب و به‌یادماندنی خواهد بود؛ بهمراه داشتن یک دوربین عکاسی را فراموش نکنید تا چشم‌اندازهای بی‌نظیر آن را برای همیشه ثبت کنید.

 

کوهنوردی

با توجه به قرارگیری دریاچه در منطقه کوهستانی اشترانکوه، اگر به کوه‌نوردی و طبیعت‌گردی هستید و امکانات لازم را در اختیار دارید، می‌توانید از این فرصت بی‌نظیر نهایت استفاده را ببرید و خاطره خوشی را برای خودتان رقم بزنید؛ هرچند که مسیر منتهی به دریاچه نیز، خود یک کوه‌نوردی جانانه و چند ساعته را می‌طلبد.

 

بهترین زمان سفر به دریاچه گهر

اواخر فصل بهار تا اواسط تابستان را می‌توان بهترین زمان بازدید از دریاچه گهر دانست؛ هرچند که دریاچه‌ شب‌های سردی دارد. در واقع اوایل بهار هنوز روی قله‌های اشترانکوه، برف وجود دارد و هوای سردی بر منطقه حاکم است؛ پس بهتر است فکر سفر در این زمان را از سرتان بیرون کنید یا حتما با تجهیزات زمستانی و آمادگی کامل عازم این منطقه شوید.

از اواسط اردیبهشت، وضعیت آب‌وهوایی خیلی بهتر می‌شود؛ به‌خصوص در اواخر اردیبهشت تا پایان خرداد که لاله‌های واژگون و شقایق‌های رنگی زینت‌بخش این مسیر می‌شوند.

تابستان با اینکه بهترین زمان برای بازدید از دریاچه گهر است؛ بسیار شلوغ می‌شود. با سردشدن هوا و بارش برف، دریاچه یخ می‌زند و عملا دسترسی به این محل برای افراد غیرحرفه‌ای دشوار است و به همین دلیل کوهنوردان باتجربه اغلب در این فصل از سال، به دریاچه گهر می‌روند و از مناظر زیبای طبیعت سفیدپوش نهایت لذت می‌برند.چ

 

حیوانات دریاچه گهر

حیوانات مختلفی در دریاچه گهر و کوه‌های اطراف آن زندگی می‌کنند و همین موضوع فکر برخی افراد را به‌سمت شکار آن‌ها می کشاند؛ اما از آنجا که این دریاچه بخشی از منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه است، به طور کلی حمل هرگونه سلاح، صید و شکار در آن ممنوع است؛ هرچند که در برخی ایام سال، علاقه‌مندان به ماهیگیری می‌توانند با اخذ مجوز، به ماهیگیری در این دریاچه مشغول شوند.

در این زیستگاه غنی، انواع مارماهی، قورباغه، ماهی قزل آلای رنگین کمان، ماهی خال قرمز و لاک‌پشت زندگی می‌کند. طبیعت کوهستانی منطقه اشترانکوه نیز حیوانات و پرندگان متنوعی از بز و آهو تا پلنگ، کبک دری، عقاب طلایی، گرگ، خرس قهوه‌ای، گراز، کفتار، شغال، عقاب و... را در خود جای داده است.

 

پوشش گیاهی دریاچه گهر

بیش از ۶۰۰ گونه گیاهی و حدود ۵۳ گونه درخت و درختچه در منطقه اشترانکوه شناسایی شده که برخی از آن‌ها دارای خواص دارویی و طبی هستند. از پوشش گیاهی این محل می‌توان به زرشک، شیرخشت، گردو، بید، سیب وحشی، دافته، شنگ، ارژن، بادام وحشی، انجیر، گون و... اشاره کرد که درخت‌هایی مثل اورس، ارجن و بید به‌صورت پراکنده در بالا دست دریاچه بزرگ و دریاچه کوچک به چشم می‌خورد.

بخش زیادی از زیبایی دریاچه مرهون طبیعت اطراف آن است که در ترکیب با گل‌های لاله واژگون، لاله وحشی تاج خروسی، شقایق و زنبق، چشم‌اندازی دیدنی پیدا کرده است.

 

امکانات دریاچه گهر

امکاناتی همچون کمپ اداره محیط زیست، سرویس بهداشتی، پاسگاه نیروی انتظامی، سیستم روشنایی و آب آشامیدنی در کنار دریاچه وجود دارد.علاوه بر این، پارکینگ روبازی در مسیر رسیدن به دریاچه در نظر گرفته شده که مجهز به سرویس بهداشتی است و یک چشمه آب در نزدیکی آن قرار دارد.یک پاسگاه محیط زیست نیز در کنار دریاچه قرار دارد که پاک‌سازی محوطه کمپ دریاچه را به پیمانکار سپرده است؛ به همین دلیل از گردشگران ورودی دریافت می‌شود.

 

محل اقامت در دریاچه گهر

از آنجا که دسترسی به محل دریاچه آسان نیست و مستلزم چندین ساعت پیاده‌روی است، اکثر افرادی که به این منطقه می‌روند، شب را در کنار دریاچه سپری می‌کنند و همان جا کمپ می‌زنند. پس لوازم کمپینگ و شب مانی را همراه خود ببرید و فقط در محل‌های تعیین‌شده مستقر شوید. سمت غرب دریاچه به‌دلیل داشتن برق، نگهبانی و سکوی چادرزدن، گزینه بهتری برای اقامت به حساب می‌آید؛ اما قبل از هرچیز باید حضور خود به مدیریت دریاچه اعلام کنید.

امکان رفت‌وآمد حیواناتی مثل گراز وحشی در اطراف دریاچه وجود دارد که اغلب در لابه‌لای چادر مسافران به‌دنبال غذا می‌گردند. پس ترجیحا هرگونه غذایی را در چادرتان قرار دهید و زباله‌های غذایی را نیز در محلی دورتر بگذارید. برای شستن ظروف و لباس‌، به پایین‌دست دریاچه بروید که برای این منظور در نظر گرفته شده است. به‌دلیل نبود امکانات کافی در اطراف دریاچه و گرانی بیش از حد، آذوقه کافی نیز همراه داشته باشید.

 

تجهیزات سفر به دریاچه گهر

دسترسی به دریاچه با خودرو امکان ندارد و مستلزم چندین ساعت کوه‌پیمایی است؛ پس برای اینکه تجربه طبیعت گردی خوبی برای خودتان رقم بزنید، حتما کفش مناسب و یک جفت باتوم کوهنوردی داشته باشید. اگر فصل تابستان را برای سفر به دریاچه انتخاب کردید، یک جفت صندل طبیعتگردی برای قدم زدن کنار دریاچه بردارید.

برای اقامت شبانه در ساحل دریاچه باید کیسه خواب، بالش بادی و پاوربانک همراهتان باشد. از دیگر وسایل لازم برای این سفر می‌توان به عینک آفتابی، ضدآفتاب، لباس اضافه، حوله، مواد غذایی، کمک‌های اولیه، کبریت یا فندک، نقشه یا جی‌پی‌اس، کلاه گرم، فلاسک چای، کرم دافع حشرات، چراغ قوه و... اشاره کرد.

 

توصیه های زیست محیطی

اگر به منطقه اشترانکوه و دریاچه گهر رفتید، از چیدن گل‌ها و قطع درختان و شکستن شاخه‌‌‌ها اجتناب کنید.

برای گرم‌شدن، از وسایل گازسوز مسافرتی استفاده کنید و آن را با فاصله از شاخ‌وبرگ درختان قرار دهید. به‌هیچ عنوان اقدام به روشن‌کردن آتش در این منطقه نکنید؛ زیرا امکان سرایت آن به سایر نقاط و آتش‌سوزی در جنگل‌ و چمنزارهای اطراف وجود دارد.